Обществено обсъждане: „за” и „против” Младежкия образователен център в Банкя

В конструктивен дух протече вчерашното обществено обсъждане в Туристическия информационен център, свързано с процедирането на ПУП, за местността между улиците “Варна” и „Окол”, обособяването на два УПИ, единият от които за Учебен център, а другият за прилежащ парк.

Кметът Рангел Марков информира присъстващите, че идеята за изграждането на този своеобразен Младежки център за изкуство, култура и образование е мотивирана от желанието енергията на младите хора от Банкя да се насочи в  градивни дейности. Идеята е срещнала широко одобрение в  града и е била подкрепена през годините от подписка с над 3000 души.

Проектантът на Младежкия център за подкрепа на личностното развитие – арх. Иво Владимиров, кореняк банчанин, проектирал Пешеходната зона и реконструкцията на парк „Ротонда”, представи мултимедийно своята визия за това, как според него би изглеждал този Център,  в който са предвидени закрита и открита амфитеатрална зала  със съответно 200 и 400 места, десетметрова сцена, кабинети, зали за занимания по интереси – танци, музика, рисуване, хорово пеене, фотография и дори обсерватория на покрива на модерно изглеждащата сграда.

Той артикулира носталгията на местните хора по Лятната естрада, лятното и зимното кино и необходимостта, а и желанието им да има такова място в Банкя, което да поеме всички тези културни функции.

Присъстващите на обсъждането жители на Банкя, основно живеещи в съседство с т.нар. Вердикалска мера, където се процедира изменението на ПУП, изразиха своите опасения, свързани с избора на мястото за този Център, срещу който те принципно не възразяват, но се опасяват от шума, който ще съпътства дейността на културната институция, липсата на достатъчно места за паркиране в околността, където трафикът ще се натовари.

Чуха се гласове на жители на съседния блок, опасяващи се от компрометирането му при бъдещи строителни дейности и такива, които пожелаха там да си остане зелена, но по-облагородена площ.

Кметът Рангел Марков разсея опасенията, свързани с канализацията на района, като увери гражданите, че вторият ѝ етап ще завърши тази година и накрая обобщи, че срещата за него е била ползотворна, защото е чул мнението на хората, като открои три най-обективни аспекта, върху които ще се съсредоточи вниманието за намиране на удовлетворяващи гражданите решения – шумът, паркирането и блокът в съседство.

Поради големия обществен интерес и значимост на проекта, тази среща на гражданите с Рангел Марков, Ивайло Владимиров и главния архитект на Банкя – Милена Будинова няма да е последна. За предстоящите ще ви информираме не само на сайта на района, но и на нашата фейсбук страница.

Засега се открои становището на болшинството от присъстващите, че такава сграда е необходима на Банкя, но дали това е най-подходящото място за нея, бъдещето ще покаже.

 

 

 

Другите новини…

СВЪРЖИ СЕ С НАС

02-997-7163

Адрес: ул. "Цар Симеон" 1, гр. Банкя 1320

Понеделник-петък: 08:30-12:30, 13:00-17:00 ч.

Банкя

Oчарование, атмосфера и щастливата среда.