За поета Йордан Спасов от Банкя: „Пиша следователно обичам!”

 

На 18 март клуб „Дълголетие” в Банкя се оказа тесен да побере десетките желаещи да присъстват на литературната среща с местния поет Йордан Спасов. Тя представляваше панорама на неговото творчество, обхващащо 13 книги с епиграми, сатира и лирика.

Добрата организация на срещата се дължеше не само на подкрепата на район „Банкя”, но и на уменията му на полковник с нежно сърце да държи ситуацията под контрол.

Водещата Димитрина Василева прочете подготвения от издателя на поета, Станислав Милев, обзор на творчеството му, като се започне с „От КАТ до откат” и се свърши с последните му книги, в които диша мъдростта на годините.

Като в любовен дует се „надпяваха” в стихове Йордан Спасов и Димитрина Василева, изчитайки емблематични творби на този своеобразен аед на Банкя с полюсни душевни състояния. Те бяха прекрасно доловени от неговите приятели, които, визирайки  автора, подчертаха, че народ, който чете и се интересува от поезия, има бъдеще.

Кулминация на срещата бе видео мостът с Китай, където живее неговият син и който, също, изкушен от поезията, поздрави в стихове своя баща, завършвайки с „поздрави безкрай от далечен Китай”.

По-близките поздрави бяха от кмета на Банкя Рангел Марков, в чийто  поздравителен адрес се казваше:

„Приемете моите най-сърдечни поздрави по повод излизането на най-новите Ви поетични произведения и във връзка с активността Ви като един от двигателите на културните процеси в нашия град, с богата литературна история.

Поетът е един оголен нерв, в който резонират актуалните въпроси на нашето време. Вие сте вярно потвърждение на тази истина.

Съхранявайки момчешкото в себе си, ни демонстрирате как Духът може да бъде свеж и борбен и в „напредналата си младост” като Вашата, която ни кара да се усмихваме, замисляме и преосмисляме житейските си пътеки.

Бъдете здрав, все така чувствителен и търсещ словото, с което да покорявате нашето въображение!

НА ДОБЪР ЧАС!”

И както е щедра душата на поета Йордан Спасов, така той бе приготвил и богата и щедра трапеза за своите приятели. Край нея приключи срещата, която даде много храна за размисъл на душите и сърцата на хората, уважили го с присъствието си. Хора, които творецът нарече в началото „опорните точки на неговия живот”.

 

Другите новини…

СВЪРЖИ СЕ С НАС

02-997-7163

Адрес: ул. "Цар Симеон" 1, гр. Банкя 1320

Понеделник-петък: 08:30-12:30, 13:00-17:00 ч.

Банкя

Oчарование, атмосфера и щастливата среда.