Вчера събор в Градоман, днес  –  в Дивотински манастир „Света Троица”

Вчера, на Петдесетница, жителите на квартал Градоман се събраха за своя събор на центъра на квартала, където имаше вкусна скара, дегустация на хранителни продукти, добро настроение, музика и хора.

Градоманци умеят да се самоорганизират и когато се синхронизират и с Вики от местния магазин, която вложи много желание и усилия, празникът да се случи, нещата наистина се получават.

Трапезите и празникът бяха повод да се срещнат роднини и приятели, да се опознаят местните жители с по-скоро дошлите, които в тази дружелюбна среда да бъдат приобщени към духа на квартала. Не липсваха и хора от Банкя и другите квартали, за които съборът в Градоман се превърна в истинско преживяване.

Може би най-щастливи бяха децата, които населиха детската площадка и я огласиха със смеха си. Най-малката съборджийка бе четиримесечната Дария, доведена от дядо си Христо Медара, оставил за малко кошерите, за да зарадва с празника двете си внучки.

Разбира се, люшна се и хоро, което направи танцуващите щастливи като деца. Танцьорите показаха виртуозни умения, с които спечелиха вниманието на хората, предпочели кротката приказка пред стихията на ситното граовско хоро.

 И тук е мястото да поясним, че съборът на Петдесетница в Градоман се прави от незапомнени времена. След построяването на храма „Свети Георги” през 2001 година, жителите се сдобиха с още един празник – на Гергьовден. Съборът на Петдесетница, след известно затихване, преди няколко години отново бе възстановен от инициативни градоманци и вярваме, че и в бъдеще ще си се празнува с пълна сила и ще носи радост на жителите и гостите на този несравним по прелестта си квартал на Банкя.

И да ви честитим и днешния празник Свети Дух, ден в който празнува Дивотниски манастир „Света Троица”.

Честит празник!

Другите новини…

СВЪРЖИ СЕ С НАС

02-997-7163

Адрес: ул. "Цар Симеон" 1, гр. Банкя 1320

Понеделник-петък: 08:30-12:30, 13:00-17:00 ч.

Банкя

Oчарование, атмосфера и щастливата среда.