Честит празник, Вердикал! Честит празник, Банкя!

Всички светии закрилят Банкя и квартал Вердикал. И това е така защото най-старият храм на територията на Банкя –  „Вси Светии” от 1378 година днес има храмов празник. Тържествената Богослужба и последвалият водосвет, на който присъствха и кметът на град Банкя Рангел Марков и секретарят Яна Танева,   бяха извършени от отец Петър Василев. Голяма част от певиците от църковния хор също бяха на службата в храма на квартал Вердикал. А той, окичен с много красиви цветя, бе разтворил врати за всички миряни, решили да се докоснат до светостта на  този голям и с особена благодат празник, в който човек, дори и да не е имал възможност да се помоли в храм през  годината, сега с едно посещение, отправя молитвите си към всички светци.

Вердикалки бяха наредили на шарена черга с любов омесени пити, част от които след освещаването раздадоха за здравето на семействата си. По традиция отец Петър освети и вкусния курбан за здраве, от който миряните занесоха по домовете си като материален израз на онази благодат, която струи от всеки храм, от всеки празник.

 Мнозина бяха желаещите да документират присъствието си на този ден в храма заедно с кмета на Банкя, а и той на драго сърце размени сладки приказки със съкварталците си, носени на вълната на празника.

По традиция някои от гостите на празника посядваха на прясно окосената трева в двора на църквата, където курбанът и самото изживяване на празника  ставаха сякаш още по-непосредствени и автентични.

Другите новини…

СВЪРЖИ СЕ С НАС

02-997-7163

Адрес: ул. "Цар Симеон" 1, гр. Банкя 1320

Понеделник-петък: 08:30-12:30, 13:00-17:00 ч.

Банкя

Oчарование, атмосфера и щастливата среда.