Честити Горешляци 2023, Банкя!

От фейсбук страницата на кмета на Банкя Рангел Марков:

„Честити Горешляци, скъпи съграждани!
Честит ден на Светите Кирик и Юлита, които тачим днес. Храмът е духовното сърце на всяко населено място и неговият празник е и празник на самото селище. При нас, в Банкя, където блика минерална вода, отбелязваме и традиционните ни Празници на минералната вода, здравето и дълголетието – Горешляци 2023.
Голямо бе вълнението ми днес да присъствам на Празничната Света Литургия в нашия храм „Свети Кирик и Юлита”. Тя бе по-дълга от обичайното, защото, за наша обща радост, двама наши съграждани – Свилен и Благовест, бяха подстригани за иподякони – за помощници в богослуженията в църквата ни, ръкоположени бяха и двама дякони, а отец Василий Топузлиев от местния храм бе повишен в сан ставрофорен иконом от владика Поликарп, който води службата заедно с духовниците от нашия храм и столични духовници.

След водосвета за поредна година сложих бялата престилка и се включих в раздаването на курбана, което за мен е нещо естествено като желанието ми и по този начин да служа на хората. Направи ми впечатление, че хората са станали някак по-кротки и търпеливи и спокойно раздадохме курбана. За него и за цялата подкрепа, която ни се оказва, благодаря на местните заведения, които приготвиха толкова казани вкусен курбан, колкото да стигнат до последния човек.
Възползвах се от случая да поканя хората, с които обменяхме реплики, на кулминацията на програмата ни за Горешляците – концерта на братя Аргирови и Тони Димитрова довечера и на авто ретро парада следобед.
Още веднъж хубави празнични дни на Горешляците, В тези дни минералната вода е най-лековита, скъпи съграждани и гости на Банкя!
Както от храмовете и изворите на Банкя излизаме по-пречистени, нека се опитваме да запазваме тези нагласи, които ще ни дадат и по-добър микроклимат в града, който, вярвам, всички обичаме.”

Другите новини…

СВЪРЖИ СЕ С НАС

02-997-7163

Адрес: ул. "Цар Симеон" 1, гр. Банкя 1320

Понеделник-петък: 08:30-12:30, 13:00-17:00 ч.

Банкя

Oчарование, атмосфера и щастливата среда.