„ЛЯТНО КИНО В БАНКЯ 2023“ ТАЗИ СЪБОТА

На 19 август от 21:00 ч. в парк „Ротонда“ СО – район „Банкя“ в партньорство с Голдън Феми Филм Фестивал ви канят на две прожекции:
21:00 – „СМЕШНИЯТ СЪД“ (България, 2021, късометражен)
21:20 – „ДЪЩЕРЯТА НА ЖРИЦАТА“ (Skammerens Datter, Дания, 2015, български субтитри)
⭐️Събитието е част от Летния културен календар на Район „Банкя“ за 2023 г. и се реализира с подкрепата на КОКА-КОЛА ХБК БЪЛГАРИЯ!
Датските филми са предоставени от Посолството на Кралство Дания.
Киновечерта ще постави два акцента: темата за насилието над жени и представяне на съвременно европейско кино за първи път в програмата на лятното кино на район „Банкя“.
Повече за селектираните филми:
Игралният филм „Дъщерята на жрицата“ (Дания, 2015) е фентъзи екшън, ситуиран в средновековна Дания. Филмът е екранизация на едноименния роман за деца на Лине Кьобербол. Режисьор е Кенет Кайнц. В ролите са Ребека Емили Сатръп, Роланд Мьолер, Алън Хайд, Джейкъб Офтебро и др.
Дина – дъщерята на жрицата – наследява способността на майка си да вижда в душата на хората, така че да изпитат неудобство и срам от самите себе си. Когато единственият наследник на царския трон е обвинен в ужасното убийство на семейството си, жрицата е призована да изпита искреността му, но подценяват способностите ѝ. Резултатът не съвпада с коварните планове на заговорниците, затова тя е хвърлена в затвора. Но идва ред на дъщеря ѝ да разкрие истината за невинността на истинския наследник на престола. Това е приказка-притча за вечната битка между доброто и злото, за изкушенията и изпитанията на духа, за изконното право на човек да бъде щастлив. Филмът е плетеница от приключения, фантастични елементи и мистика.
Трейлър на филма:

  • С късометражния филм „Смешният съд“ (реж. Ефемия Фард) се повдига болезненият и актуален проблем, свързан с насилието над жени и деца. Във филма участват Николай Урумов и Стефан Додуров. С представянето на филма в Банкя отбелязваме и 60-годишния юбилей на актьора Николай Урумов.

В своя рецензия ас. д-р Борислава Димова (НБУ) откроява, че филмът „насочва вниманието на зрителя към темата за възмездието и разбирането на собствените грешки в един сюрреалистичен авторски прочит на идеята за Чистилището, чийто образен еквивалент в материалния свят на произведението е показан чрез планински лифт.

В своята режисьорска експликация Фард описва целите си да обърне внимание като цяло на глобализирания свят и съществуващите в него болезнени морални проблеми, изразяващи се в нарастващото безразличие към страданието на другите, емоционалните разстройства, възникнали особено след появата на Ковид 19, насилието над жени и деца.“ Филмът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Трейлър на филма:

Другите новини…

Честит празник, Градоман!

Честит празник, Градоман!

На празника Петдесетница от незапомнени времена е бил съборът на Градоман, квартал на Банкя. След години прекъсване...

СВЪРЖИ СЕ С НАС

02-997-7163

Адрес: ул. "Цар Симеон" 1, гр. Банкя 1320

Понеделник-петък: 08:30-12:30, 13:00-17:00 ч.

Банкя

Oчарование, атмосфера и щастливата среда.