Банкя ще гледа датския филм „Кралски афери“ тази събота

СТОЛИЧНА ОБЩИНА – РАЙОН „БАНКЯ“ в партньорство с GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL и ЕФЕМИЯ ФАРД ви канят на „ЛЯТНО КИНО В БАНКЯ 2023“ тази събота, 26 август, от 21:00 ч. в парк „Ротонда“.

Ще бъде излъчен филмът „КРАЛСКИ АФЕРИ“ (En kongelig affaere, Дания, Швеция, Чехия, Германия, 2012, български субтитри).

Вход свободен!

Събитието е част от Летния културен календар на Район „Банкя“ за 2023 г. и се реализира с подкрепата на КОКА-КОЛА ХБК БЪЛГАРИЯ!

Датските филми, излъчени по време на „Лятно кино в Банкя“ и като част от „Голдън ФЕМИ Филм Дестивал“ са предоставени от Посолството на Кралство Дания.

Повече за филма „Кралски афери“:

Игралният филм „Кралски афери“ (Дания, Швеция, Германия, Чехия, 2012) е с участието на шведската актриса носителка на „Оскар“ Алисия Викандер, както и с датския актьор Мадс Микелсен – познат от филмите за Джеймс Бонд, „Фантастични животни и къде да ги намерим“, „Индиана Джоунс“ и „Доктор Стрейндж“. Режисьор на „Кралски афери“ е Николай Арсел. Филмът има номинации за „Оскар“ и за „Златен глобус“ – за най-добър чуждоезичен филм.

В създадения по реални събития филм Николай Арсел смесва жанровете историко-политически трилър, любовна история и трагедия. „Кралски афери“ представя драматичната история на мъж, изпреварил времето си, който иска да наложи идеалите на Френската революция в Дания десетилетия преди тя да избухне. Алегория на вечния конфликт между прогресивните и реакционните сили. Йохан Фридрих Струнзе е градският доктор, който лекува бедните в Алтона, някогашно владение на Дания. През 1768 г. той е избран да придружи краля на Дания в едногодишната му обиколка из Европа. Именно тогава той успява да спечели доверието на емоционално нестабилния монарх и е назначен за негов придворен лекар. Но Струнзе иска нещо повече от този пост – заедно с кралица Каролине Матилде, която се влюбва в него, привлекателния и прогресивен доктор, той започва да се меси все повече в държавните дела. Струнзе възприема като свои идеите на Европейското просвещение и прокарва закони за защита на свободата на словото, за премахване на крепостничеството и забрана на телесните наказания, налага реформи в образователната система и орязва привилегиите на благородниците.

Трейлър:

 

Другите новини…

Честит празник, Градоман!

Честит празник, Градоман!

На празника Петдесетница от незапомнени времена е бил съборът на Градоман, квартал на Банкя. След години прекъсване...

СВЪРЖИ СЕ С НАС

02-997-7163

Адрес: ул. "Цар Симеон" 1, гр. Банкя 1320

Понеделник-петък: 08:30-12:30, 13:00-17:00 ч.

Банкя

Oчарование, атмосфера и щастливата среда.