„ Банкя: изтъкана от въздух, вода и душа” – изложба плакати бе открита в курортния град

Надсловът на една великолепна изложба, открита вчера в парк „Кестените”, насочва вниманието на посетителите не само към природните дадености на Банкя – въздухът, водата и природата, но и към нейната невидима атмосфера, доловима от хората с изтънчена чувствителност, способни да се слеят с Духа на едно населено място.

Банкя е вдъхновила студентите от Националната художествена академия, с ректор нашият съгражданин професор Георги Янков, и те са вложили много въображение за своите плакати.

„Закъде сме без младите хора!” – риторично изрази чувствата си общинският съветник Анна Стойкова при отриването на изложбата.

Професор Георги Янков сподели, че студентите, които са се включили в проекта, са от цялата страна. В подготовката си за него те са се интересували от Банкя и вече са я опознали. В тях е породен интерес към нея.

И така в тяхно лице Банкя има вече нови приятели.

На откриването три от студентките, включени в проекта, споделиха своите мотиви за визията на плакатите им, вдъхновени и от храмовете в Банкя и край Банкя, видяна не само като „Извор на живот”, но и като „Извор на вяра”.

На откриването на изложбата сред гостите, повечето от които интелектуалци от Банкя и София, бе и отец Василий Топузлиев от местния храм „Свети Кирик и Юлита”, който вероятно бе особено впечатлен от темата и разработката ѝ, подарила на Банкя и още един слоган, който би могъл да се формулира и така: „Банкя – извор на Вяра, а вярата е Живот”.

Другите новини…

СВЪРЖИ СЕ С НАС

02-997-7163

Адрес: ул. "Цар Симеон" 1, гр. Банкя 1320

Понеделник-петък: 08:30-12:30, 13:00-17:00 ч.

Банкя

Oчарование, атмосфера и щастливата среда.