Честит Петковден!

 

Днес в храма „Света Петка” на Клисурския манастир по повод празника Петковден бе отслужена Божествена Света Литургия от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий.

В службата, освен ефимерият на манастира – отец Георги, взеха участие и други  духовници, както и семинаристи от Софийската духовна семинария, чийто ректор е владиката Пахомий.

В своята проповед към миряните той разясни смисъла на притчата за разумните и неразумните девици. Едните имали масло за светилниците си, а другите –не. Разтълкувана притчата означава, че дори да имаш физическа и нравствена чистота,  ако нямаш милост, не си достоен за Небесното царство. Спираме се на този момент от проповедта, защото може би именно милост е това, което особено ни е необходимо в нашия живот и отношенията между нас.

Владика Пахомий акцентира и върху житието на празнуваната днес светица – Света Петка Българска, от чиито молитви, както и от молитвите на Света Мария Египетска, днес всички имаме нужда. От тях имат нужда и хората в земите, където има кръвопролития, породени от нечии безумства.

Миряните смълчани, отдадени на тайнството, стояха и по време на освещаването на водата, с която бяха поръсени за здраве и осветени.

Сред многото гости на манастира бе и архитект Цветанка Разсолкова, на която дължим обновата на манастирския комплекс  и издигането на храма – ротонда, разположен в двора на манастирския комплекс и който вече привлича много поклонници.

Честит и благодатен празник!

Другите новини…

Съобщение

Съобщение

Информираме Ви, че в изпълнение на стратегически документи и нормативни актове на местно ниво, с Решения на Столичен...

СВЪРЖИ СЕ С НАС

02-997-7163

Адрес: ул. "Цар Симеон" 1, гр. Банкя 1320

Понеделник-петък: 08:30-12:30, 13:00-17:00 ч.

Банкя

Oчарование, атмосфера и щастливата среда.