Един пъстър и богат на събития Лазаровден в Банкя

⛪️ Един пъстър, богат на събития Лазаровден в Банкя отмина. Денят на Свети Лазар вече тържествено се чества в Банкя, след като миналата година в квартал Михайлово бе осветен най-новият храм на територията на града с неговото име. Сутринта там бе отслужена Божествена Света Литургия от отец Василий и отец Петър. Кметът на Банкя Рангел Марков бе сред богомолците, стекли се на богослужбата в квартала, който никога досега не бе имал свое молитвено място. На празника бе раздаден и курбан за здраве на жителите и гостите на красивия банкянски квартал.
Непосредствено след края на Литургията Рангел Марков пристигна в парк „Ротонда“, където любителите на четириногите приятели на човека търпеливо го очакваха да се включи в традиционната киноложка изложба на породата Българско овчарско куче за купата на кмета на Банкя. А именно Банкя е мястото, откъдето тръгват идеята и усилията тази благородна порода да бъде официално призната. По този повод Аврам Петков председателят на Българския киноложки съюз връчи купа за заслуги на Рангел Марков и обяви, че има такава и за човека, ангажирал се преди повече от 20 години с каузата – Бойко Борисов.
Под любопитните погледи на публиката дефилираха расови екземпляри от различни категории от Банкя, Берковица, Ботевград, Видин, Вършец и Монтана.
Купата на кмета на Банкя отиде в Монтана. В Северозапада я отнесе кучето с името Юго. Да му е честита! А за публиката остана незабравима атракцията „Танц с куче“ и демонстрации с фризби на очарователната Дария Иванцова.
Междувременно в 11:00 часа лазарки се събраха край Часовниковата кула, където местни хора и гости на Банкя от чужбина останаха очаровани от жените от Седянка Българка – Капка Стоичкова, Поли Герина и Светла Маркова. Те, пременени в красиви автентични носии, пресъздадоха обичай по изпращане на лазарките на лазаруване. След като бяха изпълнени старинни наричания, раздадени лазарските венчета и изиграно лазарско хорце заедно с дечицата, дошли да наблюдават ритуала, малките лазарки от центъра на Банкя се насочиха към кварталите, като по пътя си радваха минувачите, приятно изненадани от срещата с младостта, красотата, песента и празника.

Другите новини…

Заповед

Заповед

ЗАПОВЕД - 24 МАЙ_ с.ИВАНЯНЕ

СВЪРЖИ СЕ С НАС

02-997-7163

Адрес: ул. "Цар Симеон" 1, гр. Банкя 1320

Понеделник-петък: 08:30-12:30, 13:00-17:00 ч.

Банкя

Oчарование, атмосфера и щастливата среда.