Навръх имения си ден космонавтът Георги Иванов даде курбан за здраве в храма на квартал Градоман

⛪️ „Хубав ден Великден, още по-хубав – Гергьовден!“ Така се пее в народните песни… И този ден, вярваме, бе хубав за десетките миряни, стекли се на втория ден на Великден на храмовия празник на църквата „Свети Георги“ в китния квартал на Банкя – Градоман.
Божествената Света Литургия бе отслужена от отец Петър Василев, който с красивия си глас, докосва душите на всички, имали удоволствието да го слушат. Той извърши и водосвет и освещаване на даровете на трапезата.
На празника присъстваха кметът на Банкя Рангел Марков и общинският съветник Анна Стойкова, които всяка година показват специално отношение към този важен за Градоман ден.
⭐️С цялата си фамилия тук бе космонавтът Георги Иванов, който празнува имения си ден заедно с внука си Георги Иванов младши. В Градоман родовете се редят да дават курбан на този ден. Традицията не е прекъсвана от освещаването на храма – от 2001 година.
И тази – два казана вкусен курбан за здраве бе дарен от семейството на човека, достигнал звездите над Градоман. Той и семейството му бяха обградени от любовта и вниманието на техните съграждани и съкварталци, и особено на децата, от които малкият Митко, не си тръгна преди да разбере дали космонавтите ядат супи.
Преди да бъде раздаден курбанът от сърцатите дами Таня, Мая и Рилка, Женският хор към читалище „Отец Паисий – 1928“ Банкя с диригент Йорданка Гиздова, огласи двора на храма с три прекрасни народни песни, в едната от които се пееше естествено за… Георги.
На такива свети места като храма в Градоман – „Свети Георги“, който сякаш е на границата между двата свята и на такива светли празници като Великден и Гергьовден, си струва човек да се замисли за смисъла на своя живот, за важните неща в него и за своето място във вечността.
☀️ Христос Воскресе и честит Гергьовден!

Другите новини…

СВЪРЖИ СЕ С НАС

02-997-7163

Адрес: ул. "Цар Симеон" 1, гр. Банкя 1320

Понеделник-петък: 08:30-12:30, 13:00-17:00 ч.

Банкя

Oчарование, атмосфера и щастливата среда.