„Всички заедно за живот“ – ежегодно събитие за пътна безопасност в Банкя, 18 май 2024 г.

Първото издание на събитието по пътна безопасност „Всички заедно за живот“ ще се проведе на 18 май 2024 г. в парковете „Кестените“ и „Ротонда“ на град Банкя от 11:00 до 16:00 ч. То се организира от родителите на загиналия в пътен инцидент (на 14 юли 2023 г. по пътя Банкя – Клисура) 17-годишен Стефан Стефанов, които основават фондация с неговото име и планират да го превърнат в ежегодно и национално.
„Чрез това събитие искаме да посеем зрънцето на отговорността. И да покажем по иновативен начин, чрез игри и личен пример, че като участници в движението, всички ние трябва да пазим себе си и другите на пътя.“, съобщават родителите на Стефан.
По време на събитието присъстващите (без възрастово ограничение) могат да бъдат част от иновативни игри и предизвикателства, които организаторите са подготвили, да чуят историите и гледните точки на известни българи по темите, свързани с пътната безопасност, и да дадат своя принос за развитието и фондацията и сбъдването на мечтата на Стефан – изграждане на спортна зала в гр. Банкя. Място, където деца и младежи със спортни заложби, особено тези в затруднено финансово положение, да имат достъп да тренират свободно. Зала, където всички да са равни и да получават необходимата професионална и емоционална подкрепа, за собствените си битки както в спорта, така и в живота.
Шест точки на отговорността, подходящи за всички възрасти, ще бъдат позиционирани в Парк „Кестените“ на гр. Банкя на 18 май:
ТОЧКА 1: КРЕАТИВНА ЗОНА – „РИСУНКИ ЗА ЖИВОТ“
Всеки може да приложи креативност и да създаде рисунка, която ще бъде част от благотворителна изложба през целия ден. Желаещите могат да закупят творба и по този начин да подпомогнат дейността на фондация „Стефан Стефанов“.
ТОЧКА 2: ДАРИТЕЛСКИ ПУНКТ
От пункта ще могат да се закупят и специално изготвени за събитието тениски: “Яко е да си отговорен”, които всеки ден да напомнят за отговорността, която трябва да поемаме. Както и образователен пъзел, който родителите ще могат да редят с децата си, докато им разказват колко внимателни на пътя трябва да бъдем всички.
През целия ден на Пункта ще бъде подредена своеобразна изложба с рисунките от Креативната зона – така децата, които рисуват стават съпричастни с каузата ни, а закупувайки техните творби всеки ще може да подкрепи дейността на фондацията.
В благотворителната изложба ще бъдат включени творбите и на децата от Академия за спортни танци и изкуство- „ESSENCE“, които предварително подготвиха своите произведения и по този начин подкрепят събитието и каузата на фондацията.
ТОЧКА 3: ДЕМОНСТРАЦИИ „Знам правилата!“- ТЕОРИЯ
Преди да се качи зад волана, бъдещият шофьор е длъжен да премине през теоретично обучение, изпит и обучение по оказване на първа помощ. По време на демонстрациите желаещите в правоспособна възраст могат да пробват уменията си чрез решаване на тест тип „Листовка“ и курс тип „БЧК“ под зоркото око на професионалисти в областта. Само преминалите през двете предизвикателства (тестът и курсът) могат да продължат към следващата точка 4.
ТОЧКА 4: ДЕМОНСТРАЦИИ „Поемам отговорност!“ – ПРАКТИКА С АВТОМОБИЛ И VR ОЧИЛА
Само успешно преминалите през предизвикателствата от т. 3 ще могат да стигнат до т. 4 – симулация на същинския изпит по кормуване, който ще протече с два учебни автомобила, отново под зоркото око на професионалисти. Всеки, който се качи в учебни автомобил ще може, чрез специални VR очила, да усети какво е да караш под въздействието на алкохол и наркотични вещества и да се убеди сам, че това не е правилно.
ТОЧКА 5: СПОРТНИ ДЕЙНОСТИ
С велосипед, тротинетка или ролери, малките и не толкова малките ще имат възможност да се включат в състезание, което ще бъде контролирано от професионалисти и ще завърши с интересна иновативна игра.
ТОЧКА 6: СЦЕНА
На сцената през целия ден ще се осъществяват интервюта на живо с професионалисти и известни българи. Те ще споделят своята гледна точка за пътната безопасност и важността на отговорността.
Участие в програмата ще вземат и Детска вокална група „Палави ноти“ и Спортен клуб “Звездите на Банкя”.
Събитието “Всички заедно за живот“ се осъществява с подкрепата на Район Банкя към Столична община, Сдружение „Движение за национална кауза – ДНК“ и Асоциация за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ).
Фондация „Стефан Стефанов“ – Подкрепа за Младежта и Спорта – Всички Заедно за Едно.Фондацията е основана от родителите на загиналия при нелепа катастрофа Стефан Стефанов. Основна нейна цел е сбъдне една от мечтите на Стефан – изграждане на спортен център. Както и да подпомогне спортното развитие на деца и младежи, включително и на тези в неравностойно положение.
Дарителска сметка:
IBAN: BG09DEMI92401000325506
BIC: DEMIBGSF
Валута: BGN (български лев)
Банка: Търговска Банка Д АД
Получател: Фондация Стефан Стефанов – ПМС

Другите новини…

СВЪРЖИ СЕ С НАС

02-997-7163

Адрес: ул. "Цар Симеон" 1, гр. Банкя 1320

Понеделник-петък: 08:30-12:30, 13:00-17:00 ч.

Банкя

Oчарование, атмосфера и щастливата среда.