Празникът 24 май в Банкя

Днес, в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Банкя празнува с песни, стихове и танци в парк „Ротонда“. За трета поредна година шествието на ученици, преподаватели, родители, жители и гости на Банкя тръгна от 78. СУ, премина през централната градска част по ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ и в сърцето на града ни участниците в него дадоха израз на своите емоции от този най-светъл български празник.
И както сподели кметът Рангел Марков от сцената, на която с него бяха общинският съветник Румен Александров, директорите, отец Василий и други гости, този ден в парк „Ротонда“ си дават среща младостта и зрелостта, енергията и опитът. „И си даваме по-ясна сметка, че ние, българите сме натоварени с мисията да пренасяме през времето азбука, култура, образование, духовност, които са наше достояние от векове. Нека заедно сме преносители на това богатство.“ – каза той в заключение.
❤️Мнозинството с нетърпение очакваше церемониите по връчване на наградите –за рисунка и есе на Местната комисия за БППМН, за доброволците към училищната библиотека, за учител и ученик на годината, за вдъхновител на Банкя.
Тази година за вдъхновители на Банкя бяха обявени Катя и Здравко от дует „Ритон“, Братя Аргирови, ректорът на Художествената академия проф. Георги Янков, баскетболната надежда с вече постигнати големи успехи Валентино Ковачев, треньорът на ФК „Олимпико“ Мартин Станкев, Иван Йовчев международен тенис съдия, съдийствал на най-големите в световния тенис.
Ели Христова бе обявена за учител на годината от ДГ „Изворче“. От 78. СУ бяха отличени Юлиана Пранджева и Мая Стоянова, В Професионалната гимназия по туризъм учител на годината е Юлиана Видолова. За ученик на 78. СУ беше определена Цвета Танева, а Гимназията по туризъм излъчи две номинации – Мира Алексиева и Мария Костадинова за ученик на годината.
Награди получиха и пазителките на книжното богатство на Банкя – библиотекарките Зоя Велкова и Надежда Андреева.
Художествената програма умили малки и големи, които аплодираха, момичетата от СК „Звездите на Банкя“, малчуганите от „Изворче“ и от подготвителните групи към 78. училище, и по-големите, които рецитираха „Азбучна молитва“. Събраните хора бяха осветени от блясъка на пеещите „Диамантчета на Банкя“ и от ВС „Диамант“ с ръководител Тюркян Исмаил.
Специален гост бе основателят на първото християнско радио „Зорана“ арх. Пламен Мирянов, който рецитира „Проглас към Евангелието“. В заключителните си думи изтъкна, че нашата писменост е единствената в света, създадена с цел – прослава на Бога.
В края на програмата с водещи очарователните Цвета Танева и Борислав Асенов, присъстващите изпяха химна на този празник „Върви, народе възродени!“, след което се люшна хорото на учениците от Гимназията по туризъм, изучавали автентични хора под ръководството на Ани Бояджиева.
Това бе България днес в Банкя. Днес тя бе пресъздадена и във великолепен танц на децата от 1в клас. Малките азбукарчета и всички, които ги видяха, ще свързват днешния празник и с този танц с името на България.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
     

Другите новини…

СВЪРЖИ СЕ С НАС

02-997-7163

Адрес: ул. "Цар Симеон" 1, гр. Банкя 1320

Понеделник-петък: 08:30-12:30, 13:00-17:00 ч.

Банкя

Oчарование, атмосфера и щастливата среда.