Новини
Георги Калоянчев - спомен и размисъл в Деня на българското кино

         На 13 януари 1925 година се ражда един човек, който се превръща в епоха за българското изкуство и заедно с плеяда други актьори сътворява златни страници в българската култура. Неговото име е Георги Калоянчев и ние имахме честта, че той бе наш съгражданин. В къщата му в квартал Градоман, където днес е неговият син Ивайло Калоянчев, вероятно още отекват репликите от репетициите му на култови български филми и пиеси.
          И до днес го помним като председател на Съвета за култура в Банкя в онези години.И до днес се помнят участията му в Летния театър на празниците на „Минералната вода, здравето и дълголетието”.  И до днес ни развеселява в ролята на Бай Ганьо от едноименния филм, мятайки се от парапета в басейна в Голямата балнеолечебница, за да изрази по негов си, байганьовски начин,  патриотичното си чувство.
          И ако казваме, че Банкя, освен всичко друго, е и духовна категория, то творци от ранга на  Георги Калоянчев доказват това.
          И понеже паметта за миналото консолидира един народ, един град, обмисля се възможността на негово име да бъде наречена улицата, в Градоман пред къщата му, запазила още спомена за неговите стъпки и присъствие.
     
Незабравимият Георги Калоянчев

Къщата в Градоман, където живя

Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.