Новини
Роберто Илиев от Банкя показа световна класа на роял

           Един невероятно талантлив млад пианист от Банкя, Роберто Илиев, който живее и печели награда след награда в Испания, вчера в музея на Борис Христов в София дълбоко развълнува присъстващите с блестящите си изпълнения на роял.
Сред гостите бяха кметът на град Банкя Рангел Марков, заместник-кметът д-р Александра Александрова, близки, приятели и преподаватели на младия виртуоз през годините.
        Като първа учителка и откривателка на таланта на Роберто привилегията да бъде водещ на вечерта се падна на Елисавета Попова. В началото тя запозна присъстващите с успехите и постиженията на нейния възпитаник през годините. Спомена и заслугите за изграждане на образа на музикант на Роберто и ролята на следващите негови педагози – Розалина Ламбова и Антонина Бонева.
          В последвалия концерт,  онадсловен „На крилете на Жар птица”, Роберто с цялата си душа се раздаде в музиката. С нея покори сърцата на гостите и под въздействие на понякога нежните, понякога драматичните звуци, които изтръгваше от рояла, всички заедно сякаш се прераждаха като жар птици от досега с голямото изкуство.
       В края на концерта след бис и бурни овации Роберто Илиев получи поздравителен адрес от името на кмета на Банкя, в  който се казва:
      „СКЪПИ РОБЕРТО,
       Чест и удоволствие за мен е да те поздравя за концерта в музей „Борис Христов”, с който ти за пореден път демонстрираш своята брилянтна класа на младеж с огромен потенциал, част от който и сега ни прави щастливи, че сме твои слушатели.
         Вдъхновен в Банкя, живеещ в Испания ти вече си гражданин на света, и то не света като география, а като духовна категория, защото за изкуството граници няма. Обаче дори и гражданите на света чувстват уюта на родното си място. Твоите корени са тук, при нас и ние ще правим всичко възможно да ги напояваме със соковете на нашето разбиране и съпричастие към полетите и понякога приземяванията в твоя живот.
         Като кмет на Банкя съм изключително горд с твоите постижения, защото съм убеден, че си поел цялото неизразимо очарование на нашия град в детството си, белязано и с усилията и на твоя първи музикален педагог Елисавета Попова.
          Бъди здрав, изпълнен със смели мечти и покорявай световните сцени! Ние ще сме с теб, до теб,  и ти ще превърнеш в посланик на Банкя и България по света!”
          След края на концерта Рангел Марков и д-р Александра Александрова уважиха поканата на директора на музея „Борис Христов” Елена Драгостинова да разгледат музейната сбирка и те направиха това с интерес и обещанието, че отново ще са гости на това прекрасно място в сърцето на София с богата културна програма.

След концерта Роберто с ръководството на район "Банкя" и своята първа преподавателка

Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.