Новини
ДА ЧЕТЕШ ЗНАЧИ ДА ПРОВОКИРАШ СЕБЕ СИ

Столична община район „Банкя“ има удоволствието да Ви покани на литературната инициатива „Да четеш значи да провокираш себе си“ с главни действащи лица Марисиана Влашева – Михайлова и Десислава Грамадникова!

На 19 юни, събота, от 17:00 ч. на сцената в Парк „Ротонда“ в Банкя ще се срещнем лице в лице с темата за писането по един по-нестадартен начин. Влашева и Грамадникова ще провокират публиката и самите себе си с въпроси за творческото писане. Нека видим докъде ще стигне въображението ни в релно време! За най-запалените литературни маниаци ще има викторина с комплименти от участниците и организаторите.

Събитието е част от Календара с културните събития на Столична община за 2021 г.

*При лоши метеорологични условия, организаторите си запазват правото да правят промени в часа и датата на събитието.

>>>
     Кратка информация за авторките:

Марисиана Влашева-Михайлова е български писател и художник, с 4 самостоятелни изложби, една издадена книга, множество публикувани разкази и над 20 участия в пленери и художествени проекти. През 2018 г. излиза първият ѝ сборник със сатирични разкази „Лютив смях“. През 2019 г., по повод 50-годишнината на гр. Банкя тя е поканена да направи театрална постановка по разказа ѝ „Жената, която мечтаеше да стане балерина“. Представлението се гледа от над 300 души и е прието положително от публиката и критиката. В края на същата година психологичен център „С.О.В.А“ - гр. Варна, обявява конкурс за кратък разказ под мотото: „Твоите думи променят“. В него Марисиана Влашева се включва с разказа си „Нюанси на смущение“ и печели приз. На следващата година „Нюанси на смущение“ е издаден в антологията „Речник на страданието“.
През 2020 г. по повод 1–ви ноември – Денят на народните будителите, Рангел Марков – кмет на гр. Банкя, д-р Александра Алексанрова - зам.-кмет на гр. Банкя, съвместно с ръководството на община Божурище, организират национална литературно-художествена инициатива „Нюанси на смущение“. Вдъхновени от едноименния разказ на Марисиана Влашева, 35 български художници създават неповторими творби. В началото на 2021 г. Марисиана Влашева е номинирана от жури в състав Владимир Зарев, Весела Люцканова и Ива Спиридонова за разказа си „Гостенка от бъдещето“, който предстои да бъде издаден в сборник.
В началото на 2021 г., Марисиана Влашева създава проекта „Мастър клас по творческо писане“, който има за цел начинаещите писатели да получат подкрепата на големите майстори на словото. В него се включват Здравка Евтимова, Камелия Кондова, Силвия Димитрова, Димитър Шумналиев, Розмари Де Мео и издателство „Лексикон“.
В момента Марисиана Влашева работи върху новела и сборник с разкази, които ще излязат от печат до края на 2021 г.


Десислава Грамадникова е български писател и фотогаф от гр. Пловдив.
Нейни произведения са публикувани в електронен вестник „Отвъд кориците“ и в сайта за нова художествена литература „ХуЛите“. През 2018 г. Д. Грамадникова участва в литературен конкурс на издателство „Лексикон“ за разказ от 55 думи и е класирана на второ място. Неин разказ е публикуван в издание на проекта „Спирка за разкази“, организиран от сдружение „Кашалот“. През 2019 г. участва в инициативата „Коледа в писмо“ и нейното писмо е избрано за финалист. Разказът ѝ „Песен за отвъд” печели втора награда в ШЕСТИ НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ЗА РАЗКАЗ „АТАНАС ЛИПЧЕВ 2020“.
Друг  разказ бе избран за отпечатване в сборника „Рисунки в жълто” като финалист в едноименния конкурс на издателство „Библиотека България”. Член е на Асоциацията на младите български писатели.
Има издадени самостоятелен сборник с разкази „Събирачът на думи“, както и детска книга от трилогията „ДОБРОЕЛ ГОДРИК ЮЛИС/Карла и калинките на Ю“. От няколко години Д. Грамадникова е ментор на групи по творческо писане.
Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.