Новини
Урок по пчеларство за деца от Банкя и София

           Днешният предиобяд премина изключително вълнуващо за малки и големи,  дошли в квартал Вердикал на пчелина на Михаил Михайлов – зооинженер,председател на четири пчеларски сдружения: Пчеларско дружество „Акация” град Банкя, Столичен браншови пчеларски съюз, Съюз на Българските пчелари и Обединен Български пчеларски съюз.
         Столична община район „Банкя” удържа на поетия ангажимент пред деца от ДГ „Изворче” и техните родители, участници в „Клуб Млад турист: мама, татко и аз на поход”, и организира това посещение, на което деца и възрастни на място да видят как се отглеждат пчели, как се добива мед и какви са неговите безценни качества.
         Днес заместник-кметът д-р Александра Александрова посрещна десетина семейства от Банкя и София при пчелина на Михаил Михайлов и ги освежи със сокчета, след което ги пое гостоприемно видният банкянски пчелар. Той още в началото ги нагости с вкусен мед, след което сладкоумно и увлекателно разказа за приказните качества на меда и на организацията на пчелните семейства, като разби някои стереотипи на масовото съзнание за феноменалната организация на крилатите медоноски. Противно на всеприетото мнение, че търтеите през по-голямата част от времето нищо не правят, а само мързелуват в някой край на кошера, Михаил Михайлов обясни, че те трептят с крилата и вентилират въздуха и поддържат температурата в кошера – една немаловажна функция. А който си  мисли, че царицата-майка нищо не работи, както считаше едно от дечицата, е на погрешно мнение. Оказа се, че да си царица на пчелите не е лесна работа. Тя работи най-много по думите на днешния гид в света на пчелите.
            Интересна бе беседата, но когато децата собственоръчно завъртяха центрофугата, запалиха духалото за опушване на пчелите и някои от тях облякоха булото, за да влязат при пчелите, тръпката обзе и малки, и големи. Две безстрашни момиченца влязоха при пчелите с пчеларя, който отхлупи един кошер и започна да вади рамка по рамка, покрити с хиляди пчели.
          Незабравими моменти, не само за децата сред пчелите, но и за техните родители, които се вълнуваха не по-малко от децата и запечатваха миговете на своите телефони!
         Накрая малчуганите благодариха на своя учител по пчеларство, Александра Александрова също сърдечно му благодари от името на районната администрация, а родители от своя страна благодариха на заместник-кмета за хубавата инициатива и изразиха желание районната администрация да издирва подобни хора, които със занимания близо до природата и бита на банчанина да вдъхват интерес и любов у децата към подобни полезни и жизненоважни знания, умения и дейности.
         „Изчезнат ли пчелите, ще изчезне и животът” – Тези думи на Михаил Михайлов преди един месец пред младите туристи накараха малкият Калоян от Банкя да прояде мед и ни мотивираха да продължим пътешествието на децата от детската градина в света на пчелите.
       Днес едно момче от София, дойде с родителите и сестричката си, защото вече е решило да става пчелар. Щастливи сме, че след този ден пчеларите в България ще се увеличат поне с един, така че, Калояне, засега бъди спокоен! Още има кой да отглежда пчели.

Първи урок по пчеларствоСайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.