Новини
Негово Преосвещенство Епископ Поликарп в Банкя - от днес „Гласът на България” Никола Чочев вече ще е Глас на Бога в храма ни

           Днес  по повод храмовия празник на храм „Свети Кирик и Юлита” в Банкя бе отслужена Божествена Света Литургия  от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, Викарий на Софийския митрополит в съслужение с духовниците от местния храм и от столични храмове.
              Този празник бе по-различен и още по-вълнуващ, защото пред очите на десетките богомолци, сред които и кмета Рангел Марков, секретаря Силвия Бонева,  заместник-кмета д-р Александра Александрова, общинският съветник Анна Стойкова, бе извършено тайнството свещенство и бе ръкоположен за дякон нашия съгражданин, известен със спечелването на форма̀та  Гласът на България  -  Никола Чочев.
              Вероятно мнозина за първи път присъстваха на подобно тайнство, а и очите на немалко от тях се напълниха със сълзи, когато дядото на Никола – Никола старши, свещенослужител от Лясковец по един неподражаем начин, даде своите напътствия към внука, поел по неговия път, развълнуван до сълзи, че има достоен потомък, който ще продължи традицията в рода.
            Банкя ще помни този ден, в който една млада изгряваща звезда на песенния небосклон, спечелил с гласа си форма̀та „Гласът на България”, презря суетата и смени своята траектория, като пое един път, в който ще се превърне в Глас на Бога в храма на Банкя, защото избра попрището на свещеник.
      Негово Преосвещенство епископ Поликарп предаде на Банкя и банчани отческия благослов от Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит и говори за подвига на двамата покровители на Банкя свети Кирик и Юлита. След извършения водосвет бе раздаден традиционния курбан за здраве, приготвен от местни заведения. Като особена чест приеха мнозина от миряните фактът, че за поредна година лично кметът Рангел Марков им сипваше вкусния курбан. Тази година и заместник-кметът Александра Александрова последва неговия пример за радост на хората, видели в този жест акт на смирение.
         Няколко обещани нови пейки и кашпи с туи красяха двора на църквата – дар за празника ни от заместник-кмета по екологията на София Десислава Билева, която наскоро посети Банкя.
       Благодатен ден, благодатни празници за Банкя – Горешляци 2021!    

   
Никола Чочев с благодарност целува ръка на дядо сиСайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.