Новини
СВЕТОВЕН ШАМПИОН ПО БОРБА С ДВЕ ДЕБЮТНИ ИЗЛОЖБИ В БАНКЯ

За първи път в Банкя се случват едновременно две изложби на един и същи автор. По-любопитното обаче е, че за твореца това е дебют в експонирането на неговите творби. Става въпрос за художника Петър Крумов, когото българите познават като световен шампион по класическа борба (Аржентина, 1969 г.) и в последствие дълги години спортен журналист. Петър Крумов обаче се оказва и даровит живописец, който рисува активно от едва три години. По повод неговия 80-годишен юбилей, в събота, на 18 септември, бяха открити две негови изложби в Банкя - една в Галерия "Тандра" и една в хотел "Банкя Палас". Картините ще бъдат изложени до края на месеца за всеки, който желае да ги разгледа.

Проф. Теофана Матакиева, която е и собственик на Галерия "Тандра", се превърна в своеобразен "откривател" и провокатор - нейната висока оценка към художественото дело мотивираха и окуражиха Петър Крумов да представи пред по-широка публика своите картини. "Да се подчиниш на красотата е най-великото, което можеш да направиш за себе си и за останалите" - това споделя проф. Матакиева, когато наскоро за първи път вижда платната на световния шампион.
        
За да му поднесе лично своите пожелания за юбилея, днес кметът на града Рангел Марков посрещна самородния талант в кабинета си. На топлата среща присъстваха и общинският съветник Анна Стойкова, секретарят на район "Банкя" Силвия Бонева, заместник-кметът д-р Александра Александрова и Яна Стойкова - Началник отдел „Човешки ресурси”. Като жител на Банкя, творецът сподели, че в града ни има прекрасни кътчета и планира следващата му изложба да бъде посветена на Банкя.

На първите си самостоятелни изложби, които Крумов представи пред приятели и жители на Банкя в събота в хотел „Банкя Палас” и в Галерия "Тандра", художникът емоционално посрещна осемдесетгодишния си юбилей. За младия в рисуването творец изкуствоведът Теофана Матакиева от висотата на своята компетенция заяви, че е изключителен талант. Изкуствоведът Ангел Ангелов от своя страна определи творческия профил на Петър Крумов като реалист-маринист, който смайва със зрелостта на първите си стъпки в изключително трудната маслена живопис. За нас, които се възхищаваме на бодростта, ентусиазма и благородството на Петър Крумов, остава надеждата, че творецът се е вдъхновил от красотата и атмосферата на Банкя също толкова, колкото и от морската шир, която силно го вълнува творчески.
        
Забележителна е биографията на Петър Крумов, който скромно засегна някои моменти от нея по време на изложбите си в събота. Баща му, Крум Петров, също спортист, е бил ученик на Дан Колов. Художникът е богат и със сговорното си семейство и двамата си синове – изтъкнати лекари в столични болници. В разгара на ковид пандемията миналата година, той дарява част от своите приходи от продажбите на картините за каузата в подкрепа на лекарите на първа линия. Петър Крумов ще продължи с благотворителността си, като половината от средствата от картините, които ще продаде в настоящите изложби, ще задели за спортистите в неравностойно положение.

         Всяка възраст има своята красота, цел и смисъл. Хора от Банкя като Петър Крумов, проф. Георги Карасимеонов, Свобода Ханджиева, Трендафила Василева, Мария Божилова и сигурно още много други, изкушени от изкуството в по-зрелите си години, които започват да рисуват и пишат, са едни много отрадни примери за това колко пълноценен, изпълнен с красиви вълнения може да бъде животът – стига да го пожелаеш.

В районната администрация с кмета на Банкя

В хотел "Банкя Палас"

В галерия "Тандра"

Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.