Новини
Голямата балнеолечебница в Банкя в очакване на своя концесионер „Това е хубавият пример!”

           Днес кметът на Банкя Рангел Марков, общинските съветници Анна Стойкова и Симеон Колев дадоха пресконференция пред Голямата балнеолечебница, на която пред журналисти от националните медии бе обявено, че  кметът на София Йорданка Фандъкова е внесла доклад в Столичния общински съвет за концесия за строителство на балнео и спа център, който включва сградата на Голямата балнеолечебница  и предстоящия за проектиране и строителство подземен басейн между Банята и чешмите за минерална вода.
           От бъдещия концесионер се очаква  да вложи 4 милиона  лева, включително за строителството на ниво минус едно  с дължина 25 метра, детски басейн и джакузи. Концесията ще бъде със срок 20 години поради факта, че сградата е паметник на културата, а минималната концесионна такса е не по-малко от около 220 хил. лева.
           Анна Стойкова изрази задоволството си, че  я има  подкрепата на обществеността на Банкя. Всеки   етап  е обсъждан с жителите на  града   и този преди  да се сформира комисията за подготвителни действия за бъдеща концесия, назначена от кмета на София. Общинският съветник обясни, че в документацията са заложени изисквания за преференции към ученици, пенсионери и хора в неравностойно положение.

           Кметът на Банкя Рангел Марков направи кратък преглед на стореното от неговия екип общината да придобие собствеността върху знаковата за Банкя сграда, да се реновира и реставрира тя. Кметът артикулира желанието на всички банчани и гости на курорта това бижу на архитектурата по-скоро да отвори врати и да се ползва.
          Общинският съветник Симеон Колев каза, за банята в Банкя: „Това е хубавият пример!” , като в изказването си отбеляза, че подобно трябва да е съдбата и на Централната минерална баня в София.

Интересът към пресконференцията за Голямата балнеолечебница бе огромен.Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.