Новини
Пчеларска проява

          На 7 ноември в парка на ж.к. „Люлин“ срещу Кооперативния пазар се проведе еднодневно пчеларско изложение, в което участваха пчеларите Михаил Михайлов и  Георги Петровски от пчеларско дружество „Акация” Банкя и още Методи Михайлов, Панчо Запрянов, Симеон Тодоров и Христо Георгиев от София. Гости на изложението бяха еврокомисар Мария Габриел, кметът на район „Банкя“  Рангел Марков, кметът на район „Люлин“  Милко Младенов и жители на София.
        Щандовете бяха много добре аранжирани с пчелен мед и други разнообразни пчелни продукти. Пчеларската проява даде възможност да се реализира част от продукцията на производителите - изложители, да се чуят мнения за състоянието на пчеларството и да се спечелят нови потребители на природните продукти.
          В изказването си Мария Габриел посочи, че следващата година е обявена от ООН за „Година на здравословното хранене“  и акцентира на меда и пчелните продукти  като най-здравословната храна. От своя страна, пчеларите изразиха желание за провеждане на ежемесечни изложения в ж.к. „Люлин“ и това предложение срещна разбиране от страна на присъстващите. Известно е, че ж.к.„Люлин“ е най-големият жилищен комплекс в София, той е „град в града“ и трябва да има постоянно място за подобни прояви. Сдружение „Столичен браншови пчеларски съюз“ се ангажира с  инициативата за провеждането им.
         Интерес сред присъстващите предизвика представянето на една нова книга на пчеларска тематика озаглавена „Сладко жило“/Диви пчеларски разкази/ от автора Дилка Диле . Екземпляри  от книгата бяха раздадени на изложителите и на официалните гости.
    Пчеларското изложение се проведе при спазване на противоепидемичните изисквания.

На изложение в "Люлин"

Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.