Новини
Красотата на Банкя вълнува посетителите на Галерията на открито в парк „Кестените”

Единствената по рода си Галерия на открито в Банкя в петъчния ден бе открита с фотоизложбата „Етюди и късчета от Банкя”. Насладата от споделянето ѝ с широката публика дължим на двама прекрасни фотографи с изключителен духовен поглед към нещата - Иван Шишиев и Симеон Кръстев. Невероятните „етюдни късчета” от Банкя привлякоха вниманието на много гости и жители на Банкя, за които общуването с  красивото е насъщна необходимост. Събитието бе част от Календара с културните събития на Столицата.
       Заместник-кметът по културата на Банкя д-р Александра Александрова приветства гостите и от името на кмета Рангел Марков. Тя подчерта, че още едно кътче от градското ни пространство е усвоено за изкуство и култура.
        И наистина, като в букет, на паната са събрани места от Банкя, които повдигат завесата за нейното видимо и невидимо очарование, за което говориха и двамата творци на откриването.
         Общинският съветник Анна Стойкова поздрави авторите на изложбата и изтъкна нейното значение за възпитаването на децата като един от основните приоритети на нашето общество.
        Оригинални в погледа си към света, оригинални в изказа си, Симеон Кръстев и Иван Шишиев споделиха с публиката си своите вълнения, свързани с тази изложба на открито, която сякаш диша въздуха на Банкя и е концентриран израз на неповторимостта ѝ.
       Симеон Кръстев, израсъл в Банкя, посвети успеха си на паметта на своята майка. Той бе заобиколен от свои колеги от адвокатската кантора, които бяха не по-малко щастливи от самия Симеон Кръстев и добросърдечно и най-искрено споделяха радостта на неговата първа изява в Банкя.
        Иван Шишиев също заплени присъстващите със своя нескрит пиетет към хубостта на Банкя и пожела всеки да си намери своите местенца в Банкя и по своему да открие нейната прелест. Иван Шишиев е фотографът, снимал изключителни кадри от реставрираната Балнеолечебница, които разтърсиха мрежата и предизвикаха взрив от интерес към нея.
        Винаги сладкодумният архитект Ивайло Владимиров, проектирал експозиционните пана, както тези в Банкя, така и другите на Моста на влюбените пред НДК, също с интересния си разказ се вписа по един много елегантен начин в откриването. След това започна дефилето на гостите сред тази огърлица от снимки, по една от алеите в парк „Кестените”.
       Мислени и премислени, експозиционните пана впечатлиха и с огледалния надпис Банкя, който при слънце се отпечатваше върху паната. Сякаш невидимата Банкя над нас хвърляше своя слънчев печат. А това напомня за финала на Вазовото „Утро в Банки” за изгрева на слънцето, което: „Прилича на околчест прозорец в небето, отдето се излива въз вселената част от славата и сиянието на заднебесните чертози на създателя...”
            Това е и тайната на невидимата, но осезаема реалност наречена „атмосферата на Банкя”.

Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.